Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Alexander McQueen

Ο Αλεξάντερ Λι ΜακΚουίν (αγγλ. Alexander Lee Mcqueen) γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1969 στο Λονδίνο και πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 2010 σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Υπήρξε σχεδιαστής μόδας και ράφτης. Σε ηλικία 16 ετών πήρε μαθήματα από γνωστούς οίκους μόδας όπως το Saville Row και συνέχισε με συνεργασίες με γνωστές εταιρίες, όπως η Givency. Με τις πρωτοποριακές του δημιουργίες, κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου Βρετανού σχεδιαστή για τέσσερις χρονιές (1996, 1997, 2001 και 2003) και κέρδισε τις εντυπώσεις στο χώρο της μόδας.

Παιδική ηλικία και εκπαίδευση

Ο Alexander μεγάλωσε σε δημόσιο ξενώνα στο Ανατολικό Λονδίνο και ήταν ο μικρότερος από τα έξι αδέρφια του. Ο πατέρας του ήταν ταξιτζής και η μητέρα του καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών. Το ταλέντο του το ανακάλυψε από πολύ μικρή ηλικία καθώς σχεδίαζε φορέματα για τις τρεις αδερφές του. Στα 16 του παράτησε το σχολείο αφού είχε αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μόδα. Έτσι, πήρε μαθήματα από τους μόδιστρους Anderson και Shepherd στον οίκο μόδας Savile Row.

Θάνατος και αναμνήσεις

Ο θάνατος του McQueen ανακοινώθηκε το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου του 2010, όπου βρέθηκε ,το ίδιο πρωί, απ’ την οικονόμο του απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του. Πέθανε αρκετές μέρες πριν από την εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει, και εννιά μέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του Joyce, η οποία «έφυγε» από καρκίνο. Ο David LaChapelle, ένας καλός φίλος του McQueen, είχε δηλώσει «ο Lee έπαιρνε πολλά αντικαταθλιπτικά και ήταν πολύ δυστυχισμένος». Πριν από τον θάνατό του, ο McQueen άφησε ένα σημείωμα, όπου έλεγε «να προσέχετε τα σκυλιά, συγγνώμη, σας αγαπώ. Lee”. Η κεντρική αστυνομία της πόλης, μετά από έρευνες, δήλωσε πως δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στο θάνατο του. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο Westminster Coroner's Court δήλωσε ότι από τη νεκροψία του Alexander και από την ανάκριση των συγγενών του, ο θάνατος του οφειλόταν σε αυτοκτονία καθώς και ότι ,πριν αυτοκτονήσει, βρισκόταν υπό την επήρεια ισχυρών φαρμάκων και παυσίπονων. Μετά το θάνατο του, πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που τον τίμησαν είτε με τραγούδια τους είτε φορώντας μερικές απ’ τις δημιουργίες του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Lady Gaga, η Katy Perry, ο Kanye West , η Naomi Campbell και η Kate Moss που ήταν φίλοι και συνεργάτες με τον αξέχαστο Alexander Lee McQueen



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου